Satumaiset suutarit - korjausopas suutarintöihin


by Ville H., 28.8.2023
KENGILLÄ ON VÄLIÄ!

Juuri ennen kuin COVID-19 iski voimalla arkeemme, olin aloittamassa suutariopintojani. Halusin oppia kenkien valmistamisen perusteet, jotta voisin valmistaa jalkineita itselleni ja läheisilleni. Halusin opiskella koko tutkinnon, koska minulle oli tärkeää, että voisin kertoa olevani suutari. Opintojen alussa kädentaitoni olivat ruosteessa. En ollut aikuisiälläni tehnyt käsitöitä, mikäli kirjoittamista ei sellaiseksi lasketa.

Opintojeni ja suutarina työskentelyn myötä olen saanut iloita siitä, että en osaa ja taitoni ovat vielä alkeelliset. Se on innostavaa ja inspiroivaa. Uuden äärellä oleminen on huumaavaa. Oppimista tapahtuu kaiken aikaa ja taidot kehittyvät hurjaa vauhtia. Välillä toki oma osaamattomuus on myös harmittanut. Noissa hetkissä kärsimätön mieli olisi halunnut olla jo konkari eikä enää noviisi.

Erityisen paljon opin työharjoittelujaksoillani PIHKA Collectionissa, kultaseppämestari ja nahkataiteilija Harri Syrjäsen luona sekä Suutarimestari Villen opissa. Suutarimestari Villen luona tein useamman harjoittelun ja nykyään olen osa sen työyhteisöä. Edelleen saan oppia ja kehittyä kenkien ja muiden tuotteiden korjaamisessa sekä toteuttaa omia projektejani porukassa, joka puhaltaa yhteen hiileen. Asiakkaita palvellaan ammattitaidolla ja iloisin mielin.

Korjauskuva1

Koska olen suutarina noviisi, on tämän teoksen kirjoittaminen ollut valtava ilo. Työvaiheiden kuvaaminen ja ohjeiden ylös kirjaaminen ovat opettaneet paljon. Toivonkin, että kirjan ohjeet ja vinkit edistävät ja tukevat tulevien suutareiden oppimista. Samoin toivon, että kirjan myötä myös asiakkaat voivat sukeltaa suutareiden maailmaan ja nähdä, miten monivaiheisia ja aikaa vieviä monet korjaustyöt ovat, käsintehdyistä kengistä puhumattakaan. Korjaustöiden lisäksi kirjassa on nahkatöistä innostuneille yksinkertaisia ohjeita ja kaavoja kotona valmistettavaksi.

Minulta on monesti suutariksi opiskellessani ja korjaustöitä tehdessäni kysytty, miten onnistun yhdistämään aiemmat urani suutarin puuhiin. Minusta kaikki istuu mukavasti yhteen. Kaunis ja ammattitaidolla valmistettu mittatilauskenkä tuntuu taianomaiselta. Kengän valmistamiseen on käytetty aikaa, arvokkaita materiaaleja ja tekijä keskittyy valmistukseen herpaantumatta tuntien ylpeyttä jokaisesta valmistuvasta parista. Ei siis ihme, jos myös käyttäjälleen kengästä muodostuu elinikäinen kumppani sadunhohtoa hippunen muassaan.

Korjatessani laukkuja tai kenkiä olen edelleen ihmeellisten ja tärkeiden asioiden äärellä. Kiertotalous, ihmisten rakkaus kenkiään tai muita nahkatuotteita kohtaan, näihin liittyvät muistot ja pienet kohtaamiset asiakkaiden kanssa luovat merkitystä ja kertovat suutarin työn arvosta ja tärkeydestä. Kun valmistan jalkineita, rakastan hetkeä, jolloin mielessäni kuvittelemani kenkä alkaa muotoutua ja palaset loksahdella kohdalleen. Itsetehdyillä kengillä on valtavan voimauttavaa tallustaa. Suomessa on useita todella taitavia suutareita ja siksi kirja tarjoaa kurkistuksen kuuden suomalaisen suutarin arkeen ja heidän uriinsa. Nämä suutarit ovat huippuosaajia työssään ja tämän lisäksi mutkattoman mukavia. Siksi he inspiroivat minua.

Atlantin äärellä läpsytellen,
Susanna Ruuhilahti
suutari, tietokirjailijaKirja on nyt julkaistu kolmessa osassa.

Ensimmäinen osa pitää sisällään kuuden suutarin tarinat ja sukeltaa kansansatujen maailmaan tarkastellen, miten kengät liittyvät satuihin.

LATAA OSIO 1 TÄSTÄ


Toisessa osiossa ollaan korjaushommissa.

LATAA OSIO 2 TÄSTÄ


Kolmannessa osassa, Jokaisenoikeuksia, kutsutaan vasta-alkajia kokeilemaan nahkatöitä.

LATAA OSIO 3 TÄSTÄ


Satumaiset Suutarit –kirjan julkistusta juhlistetaan Keskustakirjasto Oodissa 17.9.2023. Klo 13.30-17.30 välillä.
Tällöin Oodin ensimmäisen kerroksen täyttävät maksuttomat ja kaikille halukkaille avoimet työpajat.

Klo 13.30-15.00 Työpaja
Tule ja tee itsellesi tai lahjaksi nahkainen korttikotelo

Klo 15.30-16.00 Satumaiset Suutarit –kurkistus tarunhohtoisiin tarinoihin ja korjaustyön arkeen
Kouluttaja, tietokirjailija Juha Kilpiä haastattelee Susanna Ruuhilahtea ja Ville Hasalaa. Luvassa on ainakin tarunhohtoisia tarinoita ja kurkistuksia korjaavan suutarin arkeen.

16.15-17.30 Kenkien huoltoa
Ota mukaan kenkäsi ja huolla ne yhdessä suutareiden kanssa.

Korjauskuva1