Älä unohda pohjallisia!


by Ville H., 27.1.2023
Pohjalliset ovat helppo ja edullinen tapa pidentää kenkien käyttöikää sekä lisätä mukavuutta. Tässä muutama vinkki pohjallisten käyttöön.

Voiko pohjallisia pestä?

Useita mikrokuitupintaisia pohjallisia voi pestä käsin 30° asteisessä vedessä. Peseminen on hyvä tapa antaa pohjallisille lisää käyttöikää. Kuivata huolella ennen käyttöönottoa.

Nahkapintaisia pohjallisia voi puhdistaa myrkyttömillä nahanhoitoaineille. Esimerkiksi Collonil Organic Bamboo Lotion sopii pohjallisille. Sumuta Bamboo Lotion pohjalliselle ja pyyhi liinalla niin lika irtoaa. Bambuöljy myös hoitaa nahkaa.

Milloin pohjalliset pitää vaihtaa?

Pohjalliset kannattaa vaihtaa kuukauden välein. Tukipohjallisia, joissa on muovinen tukielementti voi käyttää kauemminkin, sillä jämäkkä muovi ei väsy samalla tavalla kuin esimerkiksi vaahtomuovi.

Voiko lasten kenkiin laittaa pohjalliset?

Lasten kenkiin voi laittaa ohuita, tasaisia pohjallisia esimerkiksi lämmittämään. Niiden pitää olla taipuisia, jotta jalka pääsee kehittymään normaalista. Tukipohjallisia ei saa käyttää ilman terveydenhuollon opastusta.


Hajunsyöjät / kosteudenpoistajat

Jalkaterä hikoilee vuorokaudessa normaalioloissa noin 1-2 dl ja rasituksessa enemmän. Kosteus yhdistettynä jalasta irtoavaan taliin ja kengän sisälämpötilaan luo bakteereille ja sienille todella hyvän kasvuympäristön. Bakteerit aiheuttavat kenkien ja jalkojen pahan hajun. Pohjalliset vaikuttavat bakteerien kasvuolosuhteisiin imemällä kosteutta ja Bama Deo-Active jopa tappaa bakteereja.

Bama Deo Active on tehokas hajunpoistaja ja bakteerien tappaja. Se sisältää runsaasti hajuja poistavaa aktiivihiiltä ja on mukavan pehmeä paksuutensa ansiosta. Nämä ovat erinomaiset esimerkiksi työ- ja turvakenkiin sekä teinien tennareihin.

Bama Famoos sisältää kosteutta imevää sammalta. Se tuoksuu metsäisen raikkaalta ja on kiva käyttää. Hengittävä kangaspäällinen päästää kosteuden siirtymään jalasta pohjalliseen ja pohjallisesta pois.

Nahkapohjalliset

on valmistettu kasvisparkitusta lampaannahasta ja niissä on yleensä kaksi kerrosta. Nahkakerroksen alla on yleensä joko lateksipehmuste tai korkkia tuomassa jämäkkyyttä. Lateksipehmusteinen pysyy hyvin paikoillaan kengässä suojaten kengän omaa pohjaa jalkahieltä.

Bama Exquisit on perinteinen nahka/lateksi -pohjallinen. Sen lateksikerrokseen on lisätty aktiivihiiltä, joka poistaa hajuja.

Tukipohjalliset

Tukipohjallisten tarkoituksena on jakaa jalkaterälle kohdistuva paino tasaisesti koko jalkapohjaan. Silloin jalat eivät väsy niin helposti ja on helpompaa seisoa sekä liikkua pitkiä aikoja. Tukipohjallisissa on kolme tärkeää elementtiä; kantakuppi, holvikaarentuki ja poikittaiskaarentuki.

Kantakupin tarkoitus on siirtää paino pois kantapään keskeltä sen reunoille. Pohjallisissa on yleensä jämäkät reunat ja suoraan kantapään alla pehmuste. Se myös vaimentaa iskuja.

Holvikaarentuki nostaa jalkapohjan sisäpuolta ylöspäin ja ottaa painoa vastaan niin, ettei se kohdistu kokonaan jalkapohjan ulkoreunalle.

Poikittaiskaarentuki on pieni kumpu pohjallisen keskiosassa ja se nostaa jalkapohjan luita päkiän kohdalta. Tällöin paino siirtyy keskeltä reunoille.

Pieni osa ihmisistä tarvitsee yksillöllisesti valmistetut tukipohjalliset jalkaterän ongelmiin. Ortopediset suuutarit ja apuvälineklinikat valmistavat ne terveydenhuollon neuvojen ja lähetteen mukaan. Suutarissa myynnissä olevat pohjalliset soveltuvat suurimmalle osalle ihmisiä estämään jalkavaivojen pahentumista.

Bama Primus Extra on nahkapintainen tukipohjallinen. Siinä on kaikki tarvittavat tukielementit ja pehmusteet. Primusta käyttämällä voit helpottaa jalkapohjan kipuja. Tukielementti on jämäkkää muovia.

Bama Gel Support on pehmeä geelipohjallinen, jossa on kantakuppi ja holvikaarentuki. Päkiän alla on geelipehmuste. Bama Gel Support on erityisesti tennareihin suunniteltu tukipohjallinen, joka siirtää painoa pois kantapään alta ja sillä tavalla ehkäisee tennaripohjan rikkoutumista. Geelipohjallinen on myös todella mukava käyttää. Kangaspinta estää jalan liukumista kengän sisällä.

Pehmustavat pohjalliset

Iskujen vaimentaminen on yksi pohjallisten tärkeitä tehtäviä. Normaalisti jalkaterä ja nilkka vaimentavat askelluksen tuottamat iskut, mutta kehon vanhentuessa vaimennusmekanismi ei toimi enää niin hyvin. Pohjalliset auttavat asiaa.

Bama Everyday Gel on täysgeelipohjallinen, jonka tarkoitus on vaimentaa iskuja. Sen mikrokuitupinta pitää jalan paikoillaan esimerkiksi urheillessa.

Bama FootBed on mikrokuitupintainen vaahtomuovipohjallinen. Tiivis vaahtomuovi on hyvä ja edullinen ratkaisu kenkien pehmentämiseen ja mukavuuden lisäämiseen.

Lämpöpohjalliset

Lämpöpohjallisissa on yleensä villaa tai huopaa. Joissain on alumiinikerros estämässä maasta hohkaavaa kylmyyttä. Villapohjalliset ovat hyvä tapa pitää jalat lämpiminä ulkoillessa.

NK1917 Polar on leikattava villapohjallinen. Sen villakerroksen alla on pehmeä lateksi, joka pitää pohjallisen paikoillaan kengässä ja samalla eristää kylmyyttä.