Suutariliikkeiden liitto haluaa korjauspalvelut kotitalousvähennyksen piiriin


by Ville H., 19.4.2023

Uuden ostamista on viime vuosikymmeninä arvostettu enemmän, kuin korjaamista. Asenteet ovat onneksi muuttumassa. Nyt on oikea aika lisätä korjauspalveluiden mahdollisuuksia kasvaa ja työllistää.

Korjauspalveluita, kuten suutaria, ei usein mielletä osaksi kiertotaloutta, vaikka nämä toimijat ovat olennainen osa tulevaisuuden kestävää talousmallia. Kuluttajien ohjaaminen korjauttamaan tavaroitaan uusien ostamisen sijaan on yksi tapa saavuttaa hiilineutraalisuus.

Tehokas keino olisi kotitalousvähennyksen laajentaminen koskemaan korjauspalveluita, kuten suutaria ja korjausompelua.

Muitakin keinoja on. Ruotsi otti vuonna 2022 käyttöön alennetun 6 prosentin arvonlisäverokannan kenkien, vaatteiden ja polkupyörien korjauspalveluille. Tällainen muutos työllistäisi nopeasti lisää tekijöitä korjausalalle.

Itävallassa on käytössä korjausseteli, jolla kuluttajat saavat 50 prosentin alennuksen elektroniikan ja kodinkoneiden korjauspalveluista.

Suutariliikkeiden liitto toivoo, että Suomen uusi hallitus kokeilisi näitä keinoja.

–Korjausalan pienyrittäjiä tukevat toimet sopivat kaikkien poliittisten puolueiden tavoitteisiin, arvelee Suutariliikkeiden liiton puheenjohtaja Ville Hasala.

Lisätietoja:

Suutariliikkeiden liitto ry. Ville Hasala 0400-285348 ville@suutariliikkeidenliitto.fi

https://valtioneuvosto.fi/-/1410903/kiertotaloudesta-osa-kauppaa-ja-kuluttajien-arkea-politiikkasuositukset-ja-tuore-raportti-ehdottavat-uusia-ohjauskeinoja

https://kiertotaloussuomi.fi/wp-content/uploads/2023/02/Kiertotalous-%E2%80%93-kuluttajakaupassa-policy-brief-1.pdf